Succes med behandling af OCD igennem TMS

I løbet af de sidste få år har Transkraniel magnetisk stimulation (TMS) på verdensplan gjort bemærkelsesværdige fremskridt som en ny behandlingsmulighed. TMS har siden 2014 været et muligt behandlingstilbud til danske patienter med depression.  Efter succesfulde resultater og godkendelse fra sundhedsmyndighederne i USA, har nu også danske OCD-patienter mulighed for at modtage denne innovative behandling.

Et gennembrud i behandlingen af OCD

OCD er en psykisk lidelse, som påvirker omkring 2-3% af befolkningen på globalt plan og er karakteriseret ved påtrængende tanker og tvangsmæssige handlinger. I mange år har behandlingen været begrænset til psykoterapi og medicinering, med varierende succes. TMS repræsenterer en ny tilgang, som tilbyder en ikke-medicinsk, ikke-invasiv løsning.
Det er nu fire år siden, at TMS blev godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder til behandling af OCD og er blevet en behandlingsform, der giver nyt håb for patienter, som ikke har haft succes med traditionelle behandlingsmetoder. I Danmark er Dansk TMS klinik med Mahmoud Ashkanian i spidsen som en førende ekspert inden for TMS-behandlingen det første behandlingssted, der har taget skridtet til at tilbyde denne behandling mod OCD.

Hvordan TMS påvirker hjernen

TMS virker ved at anvende fokuserede magnetiske pulser mod specifikke områder i hjernen, der er involveret i udvikling af OCD-symptomer. Denne teknik kan hjælpe med at normalisere aktiviteten i disse områder, hvilket kan reducere eller endda eliminere symptomerne for nogle patienter. Behandlingsformen er særligt tiltalende, fordi den er ikke-invasiv og stort set bivirkningsfri. Behandlingen kan være en supplement til medicin, men den kan også være et attraktivt alternativ for dem, der søger at undgå bivirkningerne af medicin.

Speciallæge Mahmoud Ashkanian forklarer, at offentlig psykiatri er begyndt at anerkende TMS som en potentiel behandling for depression. Jeg håber at det offentlige snart også vil tilbyde TMS til OCD patienterne. FDA’s godkendelse af TMS til depression og OCD er på baggrund mangeårig international forskning på området. De seneste godkendelser har aktuelt iværksat en række nye studier, hvor forskerne undersøger anvendelsen af TMS i forhold til andre neuropsykiatriske lidelser, såsom smerter, PTSD, fibromyalgi mm.

Positive resultater med behandling af OCD

Studier viser, at patienter, der modtager TMS-behandling, kan opleve en signifikant reduktion af OCD-symptomer. Nogle rapporterer op til en halvering af deres symptomer, og mange oplever forbedringer, som holder ved efter behandlingen er afsluttet. Dette er særligt bemærkelsesværdigt, da omkring 40-60% af OCD-patienterne ikke finder fuld lindring fra eksisterende medicin eller terapi. Optimalt set skal TMS dog suppleres med anden forebyggende behandling herunder kognitiv psykoterapi.

I Danmark er der allerede positive erfaringer med TMS-behandling og dette har ført til en øget interesse og efterspørgsel, nu også blandt patienter med OCD. Patienter deler deres personlige erfaringer om forbedringer i deres livskvalitet, og hvordan TMS har hjulpet dem med at tage kontrol over deres OCD, i stedet for at lade OCD kontrollere dem.

Afsluttende ord

Afslutningsvis kan vi konkludere, at TMS er en lovende og mild metode, der med fordel kan tilbydes til de OCD patienter, som ikke har fundet hjælp i traditionelle behandlinger. Denne terapi er særligt værdifuld, fordi den er skånsom og direkte målrettet mod de områder af hjernen, der er involveret i OCD. Som en moderne tilgang til psykisk sundhed, åbner TMS op for en vej mod bedring, der kan forbedre livskvaliteten for patienter ved at mindske deres symptomer og forhåbentlig lede dem mod en mere fredfyldt tilværelse.

Kontakt os

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Andre artikler