Transkraniel magnetisk stimulation

Læs mere om TMS-behandlingen i følgende afsnit.

Forstå TMS på under 2 minutter.

TMS - En ny behandling

Transkraniel magnetisk stimulation (TMS) anvender blide magnetiske pulser (lignende det magnetiske felt i en MRI-maskine) til bestemte områder af hjernen. Stimulation af hjernen på denne måde forbedrer “neuroplasticitet,” eller hjernens evne til at ændre sig selv, og hjælper med at genoprette normal funktion. TMS virker anderledes end medicin, og opleves af en del patienter mere effektiv end medicin. TMS påvirker ikke andre områder af kroppen, så for de fleste mennesker har det færre bivirkninger end medicin.
TMS-behandlinger gives i vores klinikker i Aarhus og København. Under behandlingen er patienten vågn og opmærksom.

Behandlingssessioner er som regel planlagt med to daglige behandlinger, fem dage om ugen (mandag-fredag) i tre uger. Der vil også være mulighed for at få behandlingerne i 15 dage i træk, dvs. uden weekend-pauser. TMS-sessioner varer generelt mellem 10-45 minutter afhængigt af behandlingsprotokollen.

Allerede i 2008 godkendte den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) TMS til behandling af depression. Behandlingen er sidenhen også blevet godkendt til OCD og perifere smerter. I Danmark blev behandlingen etableret i 2014, først ved Aarhus universitetshospital og sidenhen en række andre sygehuse landet over.

Studier tyder på, at TMS også er nyttigt for angstlidelser, posttraumatisk stresslidelse (PTSD), kronisk smerte, tinnitus og andre tilstande. Disse behandlinger er dog ikke godkendte, men gives på en eksperimentel basis.

Sikkert | Effektivt | Ikke-invasivt

Fordele og ulemper ved TMS

TMS er en sikker og yderst effektiv behandling. Op mod 50% af patienter med utilstrækkelig effekt af antidepressiv medicin responderer på TMS med en symptomreduktion på minimum 40%. Hos de fleste indtræder effekten gradvis efter blot 10 til 15 behandlinger.

Denne figur (DM Blumberger et al, 2018) viser det gennemsnitlige fald i depressionsscore over 6 ugers behandling for patienter, der modtager standardbehandling med en daglig behandling (“10 Hz”, 37 minutter pr. session) og patienter, der modtager en nyere, kortere behandling (“theta burst”, så lidt som 3 minutter pr. session).

TMS virker godt for patienter, som ikke har reageret på medicin; faktisk har patienter, der ikke har reageret godt på en eller flere medikamenter, en højere chance for at reagere på TMS end på et andet eller tredje medikament.

TMS er FDA-godkendt. International erfaring fra daglig brug af TMS har påvist at TMS har en megen lav bivirkningsprofil. Lang de fleste patienter mærker ingen bivirkninger ved TMS. Nogle patienter oplever dog lettere hovedpine eller træthed. Og i så fald vil disse gener forsvinde efter få dage. Den eneste alvorlige potentielle bivirkning ved TMS er en ekstremt lav risiko for anfald (mindre end 0,01%, dvs. færre end 1 ud af 10000 patienter).

Er TMS-behandlingen det rigtige for dig?

TMS kan være det rigtige for dig, hvis du har nogen af følgende tilstande:
  • En depressiv tilstand som enten ikke har reageret på medicin, eller har oplevet uønskede bivirkninger ved brug af antidepressiv medicin.
  • Tvangslidelser og tvangshadlinger (OCD), som enten ikke har reageret på medicin, eller har haft uønskede bivirkninger ved medicin.
  • Angst som følge af en depressiv tilstand.
  • Kroniske og posttraumatiske smerter.

 

Du er muligvis ikke en god kandidat til TMS, hvis:

  • Er yngere en 18 år.
  • Du har anfald, epilepsi.
  • Du har ferro-magnetiske fremmedlegemer (metal) i dit hoved eller hals, eller brystkasse , herunder aneurismeclips, stents, cochlearimplantater, granatsplinter, pacemaker eller andre).
  • Du har et pågående misbrug af alkohol.
  • Du er bipolar type I, eller har tidligere haft en enkelt manisk episode.

Kontakt os for mere information

Er du nysgerrig på, hvordan Transkraniel Magnetisk Stimulation kan gavne dig? Tøv ikke med at tage kontakt. Vi er her for at give dig den bedste vejledning og sørge for, at din behandling er skræddersyet til netop dine behov.

Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 24480402 eller e-mail kontakt@tmsklinik.dk. Ved telefonisk kontakt er det bedst at du sender en SMS med anmodning om opringning. Vi ser frem til at besvare dine spørgsmål og hjælpe dig på vej mod en bedre mental sundhed.

Kontakt os

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.